aldam - Seria i to auto służbowe więc nie mam zamiaru się nim ścigać ani dokładać nic więcej z własnej kieszeni niż za całe koła i przyciemnianie szyb oraz zmianę końcówki wydechu. Na szczęście księgowa oddaje VAT.
generalnie proponuje wszystkim którzy mają zamiar zakładać 17 żeby dobrze przemyśleli temat , opony 17" to spory wydatek , dość szybko się niszczą , ścierają nierówno z powodów naszych nawierzchni i kolein.. .
wielu klientów przyjeżdża i narzeka na koszt nowych opon , komfort jazdy itd .. .
a kupować wypas felgi i potem rzeżbić z używanymi gumami , 2 takie 2 takie , to troche wstyd.. :wink: .
poza tym bardzo ciężko kupić oponę używaną w takim rozmiarze żeby się do czegoś nadawała , 80% z nich ma powybijane , choć wysokie bieżniki :szeroki_usmiech .
całe szczęście że nasze drogi się powoli poprawiają , ale niestety bardzo powoli..
oczywiście ze zawias , przekładnia , niszczy się o wiele szybciej na niskich oponach oczywiście zdajecie sobie sprawę... :diabelski_usmiech
hotrain, autko po programie czy seria?
Na forum były opinie, że po założeniu 17" autko traciło na dynamice.
bo traci, nie dość, że czuc na dupie to jeszcze wg. moich pomiarów niespełna sekundę do setki w plecy- dotyczy 140KM\300Nm :idea:
No i dobrze, no i super . Czyli nie ma sensu dla lansu pogarszać parametrów auta, zwiększać spalania, zmniejszać komfortu, podnosić prawdopodobieństwa uszkodzenia opony i (lub) felgi, tylko trzeba kupić grzecznie ładną 16-kę z relatywnie tanimi (w stosunku do 17-ek) oponami i cieszyć się namiastką wyglądu i resztkami komfortu . No chyba, że się ma RS-a lub coś przynajmniej równie mocnego :szeroki_usmiech
PS. W moim przypadku jest tylko jedna wada 16" i 205 szerokości oponki: nawet na suchym powoduje zrywanie przy ostrzejszym ruszaniu. I dlatego przegrywam większość światełek ops:
Nie wiem może to też kwestia opon. Mam założone turanzy 300. Oponka naprawdę świetna, jednak twarda i mam wrażenie, że ślizga się na asfalcie.
Poprzednie Fuldy bardziej miękkie. I takiego efektu nie było (fakt autko też słabsze było). Tylko za głośne.
[ Dodano: Wto 19 Sty, 10 11:18 ] leszekmw, z ciekawośći jakie masz felgi w O2?
Ja nie miałem na żadnym aucie w sezonie letnim nigdy mniejszych felg niż 17'' i dla mnie komfort podróżowania jest wystarczający, nie jeżdżę przesadnie szybko. Za drugi komplet opon zapłaci w całości firma więc nie rozpatruję też strony kosztowej za mocno. Felgi to dla mnie coś jak buty... no nie umiem kurde w CCC czy Deichmannie nic kupić :wink: :|
PS. A i zapomniałem, że kierownicę sobie skórą obszyję u tego człowieka z Radomia.
nie chciałem zakładać nowego tematu, żeby nie było "miliona" tematów o podobnej tematyce ^^
mam takie pytanie do Was. może mi ktoś powiedzieć jaka będzie odpowiednia szerokość opony do felgi 7x17 ET 38?
aldam, mam ori 16 , nie mogę sobie nic dobrać ciekawego , może w tym roku coś trafię... :roll: , ale czuję ze może się skończyć znów na Wavach :szeroki_usmiech , oczywiście w 16.
widziałem w wakacje koła na O2 , 17" ori felga z ori michelinem , przebieg około 30 tyś tylko w niemczech , opony kompletnie zniszczone przez wybicie..
Potwierdzam , są zdecydowanie za małe, do OII to 18" :diabelski_usmiech
A tak na poważnie mamy w domu kilka aut na dużych kołach, miałem moje poprzednie wszystkie auta ze zminionymi felgami na wieksze, wszystkie na nizszym zawieszeniu. I powiem wam szczeże że np. pomiędzy 17" 225/45 a 18" 225/40 to naprawdę nie czuć specjalnej różnicy.
Najlepiej wstawić sobie 14" z mega balonem i mieć trzymanie na zakręcie jak w Moskwiczu, ale jak to wyglada :shock: .Już się nie mogę doczekać wiosny , bo nie mogę patrzeć na RS-kę na 16" zimowych. A prawda jest taka , że na duże dziury trzeba uważać i na 16"-tkach bo mozna rozwalić felgę lub oponę , ja jeżdzę już któryś rok na 17"/18"/19" w różnych autach i jeszcze nigdy żadnej felgi nie zniszczyłem.
Chyba że ktos jeździ z zamknietymi oczmi albo po pijaku, to ok. polecam 15" . :?
Octavia RS TDI in Race Blue 205KM/443Nm by Tune-up
H&R springs |OZ Crono HT wheels | EBC brakes on.
Komentarz